Behandeling obstipatie

U bevindt zich hier: Obstipatie Ľ Behandeling obstipatie

Behandeling van obstipatie (verstopping)

Bij obstipatie kan de arts eerst proberen te behandelen zonder medicijnen. Het eerste advies is meestal om toe te geven aan het aandranggevoel. Daarnaast is voldoende inname van vocht en vezels belangrijk. Ook beweging is goed voor de darmperistaltiek (het bewegen van de darmen). Eventueel kan de huisarts vezelpreparaten voorschrijven, als u niet voldoende vezels aan uw dieet kunt toevoegen. Helpt dit niet, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk met medicijnen.

Als de arts een vermoeden heeft van een andere onderliggende oorzaak (ziekte), dan zal hij u eerst verder (laten) onderzoeken.

Medicamenteuze behandeling

Behandeling van obstipatie met medicijnen heeft als doel om de ontlasting te verzachten en zacht te houden, of om de darmwand aan te zetten tot meer beweging. De medicijnen kunnen opgesplitst worden in bulkvormers (volumevergroters) en laxeermiddelen.

Bulkvormers zijn middelen die dezelfde eigenschappen hebben als voedingsvezels. Je moet hier veel bij drinken, omdat ze anders averechts kunnen werken.

Laxeermiddelen kunnen opgedeeld worden in osmotische laxeermiddelen en contactlaxeermiddelen. Osmotische laxeermiddelen (zoals lactulose en macrogol) voorkomen dat de darm het water absorbeert, zodat het watergehalte van de ontlasting toeneemt. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en neemt ook het volume toe. Ten gevolge hiervan wordt de darmactiviteit gestimuleerd en kan zachtere ontlasting gemakkelijker worden uitgeperst.

Er zijn ook laxeermiddelen die de darmwand prikkelen om te gaan bewegen. Deze contactlaxeermiddelen, zoals bisacodyl, trekken vloeistof aan in de dikke darm en stimuleren de natuurlijke darmbeweging. Hierdoor wordt de ontlasting dunner en kunnen de darmen deze beter voortstuwen. Er is inmiddels veel praktijkervaring met deze middelen, maar wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik ervan onderbreekt nog.

In uitzonderingsgevallen kan de huisarts een klysma of lavement adviseren met lauw water. Dit maakt de darm schoon en ruimt de ontlasting op.

Lees verder over hoe je zelf obstipatie kunt voorkomen. -->

U bevindt zich hier: Obstipatie Ľ Behandeling obstipatie
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Obstipatie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)