Oorzaken obstipatie

U bevindt zich hier: Obstipatie Ľ Oorzaken obstipatie

De oorzaken van obstipatie (verstopping)

obstipatie kan ontstaan als de voedselbrij te lang in de dikke darm zit. Daardoor wordt er teveel vocht onttrokken aan de voedselbrij en dit leidt tot harde, droge ontlasting.

Meestal wordt de obstipatie veroorzaakt door verkeerde leef- en eetgewoontes. Te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende drinken of vezelarme voeding. Vaak ligt een combinatie van deze factoren ten grondslag aan de obstipatie.

Het uitstellen van toiletbezoek is ook niet goed voor de ontlasting. Als je toiletbezoek lang uitstelt, ondanks aandrang, kan dit ook tot harde ontlasting leiden. In de endeldarm droogt de ontlasting namelijk nog uit.

Geneesmiddelen kunnen obstipatie als bijwerking hebben. Voorbeelden van geneesmiddelen met dergelijke bijwerkingen zijn kalmerende middelen (tranquilizers), slaapmiddelen, staalpillen en het langdurig gebruik van laxeermiddelen.

Een enkele keer wordt obstipatie veroorzaakt door een ziekte of aandoening: bijvoorbeeld dikke darm poliepen, depressie of schildklierafwijkingen. Een andere mogelijke oorzaak is het prikkelbare darm syndroom. De klachten wisselen hierbij vaak tussen obstipatie en diarree. Zie verder de pagina prikkelbare darm syndroom op onze zusterwebsite Maagdarmlever.nl.

Lees verder over de behandeling van obstipatie -->

U bevindt zich hier: Obstipatie Ľ Oorzaken obstipatie
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Obstipatie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)