Obstipatie voorkomen

U bevindt zich hier: Obstipatie Ľ Obstipatie voorkomen

Hoe kun je obstipatie (verstopping) voorkomen?

Obstipatie kan niet altijd voorkomen worden, maar gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding is wel belangrijk voor een goede stoelgang. Het is het beste om dagelijks iets te eten uit alle groepen van de schijf van vijf.

Vezelrijk eten

Gezonde voeding moet zeker voldoende vezels bevatten. Volkorenbrood, groente en fruit bevatten veel vezels. De vezels in de verschillende voedingsmiddelen verschillen van elkaar, dus het is het beste om regelmatig ook vezelproducten te variŽren.

Vezels zijn onder te verdelen in twee groepen: oplosbare en niet-oplosbare vezels. Oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht waar ze door de darmbacterieŽn bewerkt worden. De stoffen die hierbij vrij komen, stimuleren de werking van de darmen. Oplosbare vezels ziten vooral in groente, fruit en peulvruchten.

Niet-oplosbare vezels komen ook onverteerd in de dikke darm terecht, maar gaan daar als een soort spons werken. Ze nemen veel vocht op en zorgen op deze manier voor meer en zachtere ontlasting. De niet-oplosbare vezels zitten vooral in volkorenbrood, muesli en graanproducten.

Vezelrijke voeding moet minstens 30 tot 40 gram voedingsvezels per dag bevatten. Als het moeilijk is om aan vezelrijke voeding te komen, dan kan dit aangevuld worden met zemelen of tarwekiemen, of met ontbijtgranen of vezelpreparaten (via apotheek of drogist).

Voldoende drinken

Zeker bij vezelrijke voeding is het belangrijk om voldoende te drinken. Tenminste anderhalve tot twee liter vocht per dag. Vezels nemen veel vocht op en als je te weinig drinkt, zwellen de vezels onvoldoende op. De ontlasting is dan niet zacht genoeg om prettig het lichaam weer te kunnen verlaten.

Een kopje koffie of thee is ongeveer 125 ml vocht. Een beker melk of glas fris is meestal 150 ml. Ook een schaaltje vla en een bord havermoutpap bevatten veel vocht. Opgeteld moet het dus anderhalf tot twee liter per dag zijn (2000 ml).

Meer bewegen

Lichaamsbeweging is goed voor de algehele conditie, zowel lichamelijk als geestelijk, en bevordert bovendien de darmwerking. Een half uur per dag stevig wandelen is al voldoende. Tennissen, fietsen, zwemmen of een andere sport is natuurlijk ook prima.

De ontlasting niet ophouden

Zodra je aandrang voelt, moet je eigenlijk meteen naar het toilet gaan. Anders bestaat de kans dat de ontlasting indroogt en harder wordt. Vermijd ook hard persen. Als het niet lukt, kun je het beter na een poosje weer proberen.

Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriŽn die zitten in verschillende probiotische zuiveldrankjes. Deze kunnen helpen bij bepaalde darmklachten, zoals obstipatie. Ze zijn echter niet bewezen effectief bij obstipatie.

Zie ook de tips bij obstipatie -->

U bevindt zich hier: Obstipatie Ľ Obstipatie voorkomen
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Obstipatie.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)